Direktlänk till inlägg 16 september 2012

Utsöndringssystemet

Av Anna Håkansson - 16 september 2012 13:08

Utsöndringssystemet

Urinsystemet består av njurar, urinledare, urinblåsa och urinrör. Njurarna ligger mot ryggsidan på varsin sida om kotpelaren och i höjd med de nedersta revbenen. Urinblåsan ligger längst ner i bukhålan.

Njurarna (renes) omges av en tjock kapsel av stram bindväv och rikligt med skyddande fett. På framsidan täcks njurarna av bukhinnan. Njurarna ligger alldeles bakom tjocktarmen. På höger sida ligger levern framför njuren och på vänster sida magsäcken och en del av bukspottskörteln. Varje njure är formad som en böna 10-12 centimeter lång och väger 150 gram. Den inbuktande delen av njuren kallas njurporten, därifrån utgår urinledaren. Urinledarens första del är utvidgad och ser ut som en tratt, och kallas njurbäckenet.Njurarna och urinvägarna är viktiga för att kroppen ska kunna rena blodet och göra sig av med ämnen som inte behövs, s.k restprodukter. Njurarna reglerar även urinens volym, salthalt och surhetsgrad. Dessutom bildar njurarna hormoner, hjälper till att reglera blodtrycket och stimulerar bildandet av röda blodkroppar. De tillverkar även glukos och aktiverar vitamin D.Artärerna som leder blod till njurarna kommer från bukpulsådern eller bukaorta. Venerna från njurarna tömmer blodet i nedre hålvenen. Njurarna arbetar hela tiden och behöver därför ständigt syre och näringsämnen. Så mycket som 20-25 % av den blodvolym som hjärtat pumpar ut varje minut går till njurarna. Det innebär att cirka 1500 l blod passerar genom njurarna varje dygn.Ett tvärsnitt genom en njure visar att den har olika färgskiftningar och mönster. Man brukar skilja mellan den yttre, ljusare barken och den inre, mörkare märgen. I märgen finns 10-15 njurpyramider. Pyramidernas spetsar kallas papiller och har kontakt med njurbäckenet, urinledarens första utvidgade del. I barken kan man iaktta mycket små röda punkter vilka, om man undersöker dem i mikroskop, visar sig bestå av små blodkärlsnystan som kallas glomeruli.Varje njure består av ungefär 1 miljon funktionella enheter som kallas nefron. Ett nefron består av ett kapillärnystan, glomerulus, som är omgivet av en dubbelväggig kapsel, Bowmans kapsel. Den övergår i en lång vindlande njurkanal, tubulus, som i sin tur omges av kapillärer. Flera nefron tömmer sig gemensamt i samlingsrör som mynnar i en njurpapill.

Filtration I glomerulus är blodtrycket så högt att 150-180 liter blodvätska pressas in i Bowmans kapsel och vidare genom njurkanalen varje dygn. Vatten, salter och andra lågmolekulära ämnen pressas ut, denna utfiltrerade vätska kallas primärurin. Under passagen genom tubulus förändras primärurinens mängd och sammansättning. Det sker framförallt genom s.k reabsorption av de substanser som kroppen inte har råd att förlora. På det sättet återabsorberas näringsämnen, salter och 99 % av vattnet.

SekretionVissa slaggprodukter som inte filtreras i glomerulus kan av tubulicellerna upptas från kapillärblodet och utsöndras i tubulus hålrum. Detta kallas sekretion. Den urin som slutligen töms ut från samlingsrören kallas sekundärurin, eller slutlig urin. Den är starkt koncentrerad i förhållande till primärurinen eftersom det mesta av vattnet har reabsorberats. Sekundärurinen är c:a 1,5 l/dygn. Normal urin innehåller nästan inget socker eller protein. Blodtrycket måste vara tillräckligt högt för att produktionen av urin ska fungera bra. Njurarna kan själva påverka blodtrycket, genom att utsöndra hormoner, om blodtrycket är för lågt. Reabsorption av vatten och salter i tubulus regleras av aldosteron från binjurebarken och ADH (antidiuretiskt hormon) från hypofysen.

Urinledare: Njurbäckenet övergår i urinledaren, som är ett c:a 30 cm långt och c:a 5 mm tjockt rör, vilket mynnar ut i urinblåsans nedersta del. Genom sammandragningar i urinrörets glatta muskulatur pressas urinen nedåt mot urinblåsan.

Urinblåsan ligger i lilla bäckenet bakom blygdbenet och fungerar som en tillfällig behållare för urinen.Storleken på blåsan varierar beroende på hur fylld den är. Normalt rymmer den 3-4 dl men kan töjas ut kraftigt eftersom väggen består av glatt muskulatur. Tömningen av blåsan är en reflex som kan kontrolleras av viljan. Urinledarna och urinröret mynnar i urinblåsans botten. Eftersom urinledarna passerar snett genom urinblåsans vägg bildas en slags ventil som ser till att urinen bara kan passera i en riktning. Hos kvinnan är urinröret bara 3-4 cm långt och löper utmed slidans framvägg. Hos mannen är det c:a 20 cm långt och löper genom blåshalskörteln ut i penis.

 
ANNONS
 
Josefin :)

Josefin :)

16 september 2012 15:59

Hej! Vilken fin blogg du har! Om du vill läsa en annan bra blogg gå in på http://www.nattstad.se/Kokosbollen. Hon skriver om allt möjligt roligt och coolt! Verkligen värt ett besök! Och om du gillar den kan du ju följa den och tipsa andra om den :) Kram!

http://www.nattstad.se/Kokosbollen

Anna Håkansson

16 september 2012 17:54

Tack så mycket. Började med en hjälpgrupp på FB men då alla inte har en FB-sida så startade jag även en blogg om det. :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Håkansson - 13 november 2012 12:47

Hjärt-kärlsjukdomar: Aortaaneurysm kan vara ett livshotande tillstånd om det inte upptäcks i tid. Bindväven i aorta har försvagats eller brutits ned och där kärlväggen är som svagast bildas en sjuklig vidgning som kan brista om den blir för stor. Van...

Av Anna Håkansson - 13 november 2012 12:45

Post-traumatisk-stress-syndrom:Posttraumatisk stressyndrom, PTSD, kan drabba en person som varit med om exempelvis misshandel, våldtäkt, en olycka, krig eller en naturkatastrof. En behandling som visat god effekt vid posttraumatiskt stressyndrom är k...

Av Anna Håkansson - 13 november 2012 12:44

Stress: Stress är egentligen en livsviktig reaktion i kroppen som sätter i gång olika stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol för att ge dig extra kraft och energi, kan exempelvis ske när du upplever fara eller känner dig otillräckli...

Av Anna Håkansson - 13 november 2012 12:42

Anorexia nervosa (AN) betyder nervös aptitlöshet, vilket egentligen är en felaktig benämning på sjukdomen. AN kännetecknas av mycket låg vikt, en klar och intensiv rädsla för viktuppgång, menstruationsbortfall och störd kroppsuppfattning. Vid AN före...

Av Anna Håkansson - 13 november 2012 12:40

Narcissism: Narcissisterna anser att de är exceptionella, står över alla andra och att de förtjänar mer än andra. De drivs av ambitionen av att uppnå stora framgångar, både professionellt och i privatlivet. De är ofta mycket intresserade av sitt yttr...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se